Archeologie

Beschrijving archeologishe site van Poilvache

De site van Poilvache bestaat uit een vierhoekig kasteel en een versterke dorp. Het kasteel is georganiseerd rond een open binnenplaats, de werf is niet goed gelegen. Het kasteel is gebouwd op de zwakste zijkant voor aanvallen vanuit het oosten, het beschermt de lange weg van de toegang tot de “stad”, die loopt langs het zuiden. De “stad” omringd door hoge muren en beschermd door het kasteel, is gelegen op de hoogvlakte van een kalksteen voorgebergte boven de Maasvallei. Dit versterkte dorp bezet 3/4 van 2,5 hectare tellende site.

De ringmuur is de meest onregelmatige vorm daar hij gebouwd werd volgens de randen van het rotsachtige terrein. Het wordt door negen torens, onevenwichtig verdeeld, geflankeerd.

– Vier rond de stad waarvan één boven de vallei van Collebert is gelegen, twee boven de Maas en een boven de vallei van de begraafplaats.

– Een is op de kloof tussen de stad en het kasteel gelegen.

– Vier rondom het kasteel waarvan een boven de vallei van de begraafplaats en drie die de sloot verdedigen.

De twee torens van de westelijke middenwal hebben schietgaten zonder nis en een horizontale drempel.De verticale verbinding is via een houten trap. De flankerende torens van het kasteel werden tijdens een tweede fase gebouwd (na de belegering van 1286). Twee vierhoekige bolwerken versterken de ingang. Een plaats voor een canon zou voorzien geweest zijn voor de greppel. Archeologische opgravingen vrijmaken en consolideren van alle muren in het kasteel hebben plaatst. Twee bakstenen terrassen waren gebouwd buiten de ruimte op een plat oppervlak van de klif.

Regenton en kelders worden zowel in het kasteel als in de stad voorzien. Een diepe put van 54,54m is door de lokale vereniging en archeologen ruimde is in het midden van de open binnenplaats van het kasteel uitgegraven. Twee types van huisvesting bestaan in Poilvache

-Een met lemen muur op droge stenen gebouwd.

-Een volledig metselwerk. (grote puntgevel).

Het Kasteel architectuur in de XII – XIII eeuw.

Onder invloed van Philippe Auguste en Capetian zal een nieuwe type van kasteel ontstaan in het koninkrijk van Frankrijk en zich verspreiden over een grote deel van Europa. De “filippenzen vierhoek” (de term van J Nesqui) is een kasteel geflankeerd door ronde torens, een kasteelingang, schietgaten, slottoren en kantelen. Deze filippenze en zijn derivaten zullen zich in de lotharingse vorstendommen van het germaanse keizerrijk soms zeer vroeg in de dertiende eeuw vestigen.

Andere elementen karakteriseren dit kasteel voorheen “Gothic” genaamd : enkel nog mestelwerk, het complexe plan met verschillende ruimtes het gebruik van cirkeltorens, verzorgd metselwerk. Het Philippenzen archetype is een vierkant met ronde toren op de hoeken en een slottoren in het midden van het kasteel (Le Louvre, 1190-1202). De meest voorkomende diameter van de slottoren varieert tussen 13,60 en 16,50 m, tegen 8 tot 10,50 m voor de anderen torens. De bescherming van de muren van het kasteel is door schietgaten op verschillende niveaus gewaarborgd. De loopronden zijn vaak recht en de basis van de toren zijn hellend.

Voor de twaalfde tot vijftiende eeuw worden drie soorten van kastelen gebouwd in lotharinge :

1) Geïsoleerde slottoren meestal vierhoekig in laagvlakte of op een kluid omringd door een ruimte of niet : Crupet, Spontin

2) In verband met de germaanse “Burg” : vaak vierhoekige slottoren en andere gebouwen in onregelmatige vorm op een hoogte : Crèvecoeur, Montaigle

3) het filippenzen kasteel : Poilvache